maanantai 4. heinäkuuta 2016

Enon peesissä - Pyöräretki 2016

Tässä blogissa kerron kokemuksistani retkipyöräilystä Suomen upeissa kesämaisemissa. Olen Antti-enon kanssa pyöräillyt ympäri Suomea kesäisin viikon ajan jo useamman vuoden ajan. Tämän vuoden pyöräretki on yhdeksäs kerta kun huristelemme Suomen suvessa. Antilla kokemusta on useammaltakin vuodelta. Yhdessä olemme mankeloineet melkein kaikki kolkat Suomessa poislukien Lappi ja Ahvenanmaa. Kokemuksia on kertynyt monenmoisia.
Antti on suunnitellut tämän vuoden pyöräretkeä talven pitkinä ja pimeinä päivinä. Olemme liikkeellä tavallisilla retkipyörillä ja mahdollisimman kevyellä varustuksella. Antti on suunnitellut reitin ja varannut majoitukset etukäteen sopivien päivämatkojen mukaan.
Ajatuksenani oli kirjoitella päivittäin kuulumisia retkemme sujumisesta sekä majoituspaikkojen ja saunojen soveltuvuudesta pyöräretkeilyyn. Tähyilemme matkan varrella reittimme varrelle osuvat mielenkiintoiset kohteet. Olemme erikoistuneet kyläpahasten, kirkonkylien, kaupunkien keskustojen sekä kirkkorakennusten ja kirkkomaiden tutkiskeluun. Kaiken tämän ohella isossa roolissa on myös tienvarsihortonomeilu.

Pyöräni, vanhan luotettavan Feltin, hain tänään huollosta Chebicistä Järvenpäästä. Samantien laitoin sen Matkahuollon kuljetettavaksi Raaheen, josta retkemme alkaa. Vielä vähän hankitaan tavaroita ja pikkuhiljaa pakkaillaan. Pyörälaukkuni olivat homehtuneet talven aikana. Raikas suvituuli iroittanee homeen.

Tässäpä Antin selvitys pyöräretkestä 2016:

"Heissulivei! Täällä se eno on värkännyt viikkokausia pyöräretken eteen, vaan nyt on esitellä valmis suunnitelma. Oli vähän työläs urakka, kun pohjalaiset tuntuvat olevan kovin kituliaita tarjoamaan tilojaan urheille pyöräretkeläisille, minkä takia reittiä piti vekslata ees ja taas.
Retken ajankohta on siis ma 11.7.- ma 18.7. Kilometrejä kertyy tällä kertaa vähän reilummin eli kartalta mitattuna 745. Petrausta viime kesään siten n. 150 kilsaa. Toivottavasti akillesjänteet sinkuvat, täytyy treenailla niitä ennen lähtöä. Kustannukset majoituksista ovat yhteensä 295 euroa. johon sisältyy majoituksen lisäksi liinavaatteet, aamiainen ja sauna (yhdessä majapaikassa ei saunaa). Hinnat vaihtelevat 34,50-47,50 välillä/naama/yö.

Ajoreitti majoituksineen tässä:

Etappi 1
Ma 11.7.  Alpon mökki-Yppäri-Alavieska-Rautio-Sievi,; majoitus Kiurunkangas (maatilamajoitus), ajomatka 98 km

Etappi 2
Ti 12.7.  Sievi-Toholampi-Kaustinen-Evijärvi; majoitus Hotelli-Ravintola TuuHet, ajomatka 95 km

Etappi 3
Ke 13.7.  Evijärvi-Kortesjärvi-Voltti-Alahärmä-Ylihärmä-Untamala-Ylistaro; majoitus Kesti-Iivarin majatalo, ajomatka 88 km

Etappi 4
To 14.7.  Ylistaro-Isokyrö-Laihia-Jurva-Norinkylä; majoitus Opintola Bed&Breakfast, ajomatka 92 km

Etappi 5
Pe 15.7.  Norinkylä-Riipi-Teuva-Perälä-Myrkky-Tiukka-Kristiinankaupunki-Lapväärtti-Karijoki-Kauhajoki; majoitus Helmin Kortteeri, ajomatka 105 km

Etappi 6
La 16.7.  Kauhajoki-Nummijärvi-Sara-Alkkia-Kuivasjärvi-Kihniö-Virrat; majoitus Kitusen kievari, ajomatka 108 km

Etappi 7
Su 17.7.  Virrat-Haapamäki-Keuruu-Petäjävesi; majoitus Lemettilä Countryside, ajomatka 81 km

Etappi 8
Ma 18.7.  Petäjävesi-Ruoke-Jyväskylä-Laukaa-Äijälä-Tuliniemen mökki; ajomatka 78 km

Miltäs retki kuulostaa? Kahtena peräkkäisenä päivänä matkaa yli 100 km, kahtena viimeisenä sitten n. 80 km. Ajokeliksi esitän aurinkoista, tuuletonta ja lämmintä säätä. Pyörä on kunnossa, hain tänään huollosta, ketjut ja pakka on uusittu ja päällysrenkaat vaihdettu vähäkitkaisiin eliittirenkaisiin ja jarrupalatkin ovat uutta tekoa.
Palataan retken lähestyessä tarkemmin asiaan. Sinun on joka tapauksessa hankkiuduttava viimeistään sunnuntaina 10.7. Raahen Romminokalle."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti